Terug naar Programma

Vrij spel op het orgel

Door Laurens de Man

Tijdens deze Piano Biënnale is er ook aandacht voor de verre oudoom van de piano: het orgel. Al lang voor er maar een voorzichtige contour van het klavecimbel te ontwaren viel, was daar al het orgel –  stevig aan de basis van de klavierfamilie. Het orgel is een nieuwe aanwinst voor Musis. Het instrument uit 1842 verhuisde in 2022 van Museum Arnhem naar de Balkonzaal van de Arnhemse concertzaal. Een ambachtelijk, ‘klein maar fijn’, intiem instrument.

Organist Laurens de Man is net zo benieuwd als wij hoe het orgel op deze plek klinkt. Want misschien nog wel meer dan een pianist, moet een organist keer op keer een nieuw instrument ontdekken en zich zien te redden met wat er in de concertzaal staat. Hoeveel klavieren heeft het, waar zitten alle registers en hoe klinken ze? Gelukkig is De Man, die trouwens óók pianist is, niet voor een kleintje vervaard en stelde een creatief programma samen. Van het alleroudste overgeleverde repertoire uit de toetsentraditie tot de briljante muzikale ingevingen van Bartók. Free the piano en ach, het orgel meteen ook! 

Tickets

Musis,
Arnhem
Koop tickets

Wat ga je zien?

item.image.title item.image.title

Programma

Anoniem (ca. 1520, toegeschreven aan Hugh Aston (1485-1558)) – The Short mesure off My Lady Wynkfylds rownde & My Lady Careys Dompe
William Byrd (ca. 1543-1623) – My Ladye Nevells Grownde
Carl Philipp Emanuel Bach (1714-1788) – Sonate voor orgel in a, Wq 70/4:
Improvisatie
Felix Mendelssohn (1809-1847) – Drie Lieder ohne Worte
Béla Bartók (1881-1945) – Delen uit Mikrokosmos

Credits

Laurens de Man, orgel

Meer weten?

www.laurensdeman.nl

Misschien vind je dit leuk

HOOFDFOTO Daria van den Bercken_9_© Sophia van den Hoek

Free the Piano

Mathilde Wantenaar componeerde speciaal voor Daria van den Bercken en Britten Sinfonia de Rhapsody for Piano and Strings. Dit nieuwe concert beleeft vanavond zijn Nederlandse première. een antwoord vormen op Bachs vijfde Brandenburgse concert. Het oudste en allernieuwste pianoconcert op één avond – de Piano Biënnale gaat van start!

HOOFDFOTO, Anders Brogaard (1)

Bevrijdende improvisaties en meesterwerken

Ultieme vrijheid: improvisatie! Wereldster Gabriela Montero waagt zich aan dit negentiende-eeuwse gebruik, afgewisseld met Prokofjev, Rachmaninov en Stravinsky.

HOOFDFOTO Cédric-Tiberghien-JBM-0926©Jean-Baptiste-Millot-e1489675203592

Late Night: De verstilling van John Cage

‘An absolute masterpiece: metaphysical, philosophical. A true experience of meditation and self exploration’, noemt Tiberghien John Cage’s Sonatas & Interludes voor prepared piano, ook wel de ‘Goldbergvariaties van de 20e eeuw.’