Terug naar Programma

Toekomstmuziek

Door Olga Pashchenko

Geen hokjesdenken voor Olga Pashchenko. Het is niet of-of, maar en-en voor deze Russische klaviervirtuoos: oude en nieuwe muziek, klavecimbel en fortepiano, moderne piano en orgel. Wij zetten deze middag een vleugel én een fortepiano voor haar klaar, en Pashchenko neemt Beethoven en Silvestrov mee.

Beethoven rekte de mogelijkheden van de fortepiano als geen ander uit met muziek die nog in toekomst geschreven lijkt te moeten worden – de moderne vleugel bestond nog niet. In zijn geniale Bagatellen en zijn laatste pianosonate, op. 111, hoor je dat hij zijn tijd en het bijbehorende instrument van die tijd al aan het ontgroeien was.

Heel andere Bagatellen klinken vanmiddag van de Oekraïense componist Valentin Silvestrov. Silvestrov is misschien wel de bekendste Oekraïense hedendaagse componist. Afgelopen jaar moest de tachtiger zijn geboorteplaats Kiev ontvluchten vanwege de afschuwelijke oorlog in zijn land. Zijn werk wordt sindsdien nog meer gespeeld, en klinkt betekenisvoller dan ooit. 

Tickets

De Vereeniging,
Nijmegen
Koop tickets

Wie ga je zien?

item.image.title item.image.title item.image.title

Programma

Ludwig van Beethoven – Bagatellen op.126
Valentin Silvestrov – Bagatellen
Ludwig van Beethoven – Sonate nr. 32 in c, op. 111

Credits

Olga Pashchenko, piano en fortepiano

Misschien vind je dit leuk

Britten Sinfonia 17 January 2019

Listen First

Listen First, : een 3D-muziektentoonstelling. Je hoort hier de Rhapsody for Piano and Strings van Mathilde Wantenaar, maar dan alsof je je eigen hoofd in stapt, in een speciaal gecreëerde dome.

HOOFDFOTO Portret-Christiaan Kuyvenhoven 02_foto Maarten Kools

Familieconcert met Christiaan Kuyvenhoven

Christiaan Kuyvenhoven speelt een programma voor de hele familie, met o.a. het stuk dat gecomponeerd is door de kinderen (8-12) tijdens de voorafgaande workshop met Stichting in de Knop

HOOFDFOTO, Anders Brogaard (1)

Bevrijdende improvisaties en meesterwerken

Ultieme vrijheid: improvisatie! Wereldster Gabriela Montero waagt zich aan dit negentiende-eeuwse gebruik, afgewisseld met Prokofjev, Rachmaninov en Stravinsky.