Terug naar Programma

Showtime én sereniteit

Door Enrico Pace

Pianovirtuozen van de 19e eeuw

We zijn in de 19e eeuw. Clara Schumann is een leeuwin op het klavier en heeft een indrukwekkende carrière als solopianist. Met haar meesterlijke spel toert ze door Europa en zorgt en passant voor het ontstaan van het pianorecital zoals we dat nu kennen. Ze componeert ook graag, maar wordt al vroeg in haar leven tegengehouden door haar man. Wie weet wat er anders nog meer ontstaan was… 

Componist Johannes Brahms is stapelverliefd op haar. Een onmogelijke liefde, want Clara is getrouwd met Robert Schumann. Zijn muze inspireerde Brahms wél tot de geniale korte werken die hij aan haar opdroeg en die die je vanavond hoort. Er klinkt niet alleen een verliefde Brahms, maar, op het einde van zijn leven, ook een moderne: horen we daar al een randje Schönberg? 

Ondertussen is er ook die andere klavierleeuw en componist, Franz Liszt. Net als Clara Schumann is hij met zijn concerten en virtuoze spel een grondlegger van het pianorecital. Was hij aanvankelijk een heuse showman achter de toetsen, laat in zijn leven componeert hij opvallend verstilde muziek. Enrico Pace, winnaar van het Liszt-concours en graag geziene pianist op de Nederlandse podia, is de ideale vertolker van de muziek van vanavond. 

Tickets

Musis,
Arnhem
Koop tickets

Wat ga je zien?

Programma

Clara Schumann – Variationen über ein Thema von Robert Schumann, op. 20
Johannes Brahms – 3 Intermezzi, op. 117
Johannes Brahms – 6 Klavierstücke, op. 118
Franz Liszt – Schlaflos! Frage und Antwort, S.203 
Franz Liszt – Nuages gris, S.199
Franz Liszt – Csárdás macabre, S.224

Credits

Enrico Pace, piano

Misschien vind je dit leuk

HOOFDFOTO Nikola Meeuwsen CAnneMeyer hoge res -6687 (1)-2

Jong talent: Nikola Meeuwsen

Nikola Meeuwsen, winnaar van de GrachtenfestivalPrijs 2022 en ‘een talent om in de gaten te houden’ (NRC) speelt één van de belangrijkste pianowerken uit de romantiek.

HOOFDFOTO_VO_0470 Thomas van Oorschot

Late Night: Echt Gebeurd

Samen met het team van de razend populaire podcastshow Echt Gebeurd, krijgen we onder leiding van cabaretier Micha Wertheim méér te weten over de personen op de pianokruk, onder de titel Een Lang Verhaal Kort.

HOOFDFOTO Jeremy Denk promo photo 6, credit Michael Wilson

Duivelse vingers en pure poëzie

‘A pianist you want to hear no matter what he performs’, zo schrijft New York Times. Zijn programma heeft voor ieder wat wils.