Terug naar Programma

Money, money, money

Door Phion, Yeol Eum Son, Abdel Rahman El Bacha, Hans Dagelet

In een tijd waarin er van kunstenaars wordt verlangd dat ze zelf naar financiering op zoek gaan en meer en meer als ondernemers optreden, presenteert de Piano Biënnale 2023 twee briljante pianoconcerten die niet alleen muzikaal uitzonderlijk zijn, maar beide ook in hun totstandkoming een bijzonder verhaal vertellen. Het is een verhaal over kunst en geld, over twee grillige persoonlijkheden, Prokofjev en Mozart, die hard met hun opdrachtgevers onderhandelden over de prijs van schoonheid. Twee pianoconcerten die juist door hun wonderlijke ontstaansgeschiedenis vragen oproepen over hoe en waarin de waarde van kunst moet worden uitgedrukt. Ook bij deze twee geniale componisten was brood op de plank namelijk geen vanzelfsprekendheid.

Kunst gaat dus soms ook keihard over geld en op deze avond brengt Hans Dagelet een kunstzinnige monoloog over ondernemerschap, mecenassen en hongerkunstenaars, geschreven door Willem de Wolf.


Geniale componisten vragen om geniale pianisten. Yeol Eum Son is niet alleen ongekend populair in haar geboorteland Zuid-Korea, maar won ook de rest van de wereld voor zich met haar hartveroverende spel. Vanavond neemt ze Mozarts Jeunehomme voor haar rekening. Abdel Rahman el Bacha, geboren in Libanon, won in 1978 de prestigieuze Koningin Elisabeth Wedstrijd, waarna de wereld aan zijn 19-jarige voeten lag. Een indrukwekkende carrière volgde. Geroemd om zijn integere spel, zet de meesterpianist zich in dit concert aan Prokofiev.

Tickets

De Vereeniging,
Nijmegen
Koop tickets

Wie ga je zien?

item.image.title item.image.title item.image.title item.image.title

Programma

Sergej Prokofjev – Pianoconcert nr. 4 in Bes, op. 53
Wolfgang Amadeus Mozart – Pianoconcert nr. 9 in Es ‘Jeunehomme’, KV271

Credits

Phion, o.l.v. Erik Desimpelaere
Yeol Eum Son, piano
Abdel Rahman El Bacha, piano
Hans Dagelet, acteur
Willem de Wolf, schrijver

Meer weten?

Phion
Spotify
Website

Yeol Eum Son
Website
Spotify
Instagram
Youtube

Misschien vind je dit leuk

HOOFDFOTO Daria van den Bercken_9_© Sophia van den Hoek

Free the Piano

Mathilde Wantenaar componeerde speciaal voor Daria van den Bercken en Britten Sinfonia de Rhapsody for Piano and Strings. Dit nieuwe concert beleeft vanavond zijn Nederlandse première. een antwoord vormen op Bachs vijfde Brandenburgse concert. Het oudste en allernieuwste pianoconcert op één avond – de Piano Biënnale gaat van start!

Enrico PacePhoto: Marco Borggreve

Showtime én sereniteit

Een leeuwin op het klavier, de showman achter de toetsen en een verliefde Brahms… Enrico Pace, winnaar van het Liszt-concours en graag geziene pianist op de Nederlandse podia, speelt werken van deze drie componisten

PianoFest logo1

Pianofest

Amateurpianisten opgelet: kruip in de huid van een echte concertpianist en geef een kort optreden op een Steinway vleugel in Concertgebouw de Vereeniging in Nijmegen.