Terug naar Programma

Listen First

Door Rosabel Huguet, Mathilde Wantenaar, Daria van den Bercken, Britten Sinfonia, Marjolijn Brouwer, Daan van Aalst

Als een musicus een nieuw stuk instudeert, is die er soms wel maandenlang mee bezig. Hoe anders is dat voor jou als luisteraar: je gaat naar een concert en hoort het nieuwe muziekstuk één keer. Als je geluk hebt, herhaalt het zich nog als een herinnering in je hoofd. Te weinig om de muziek écht te leren kennen.

Daarom presenteert de Piano Biënnale Listen First: een 3D-muziektentoonstelling. Je hoort hier de Rhapsody for Piano and Strings van Mathilde Wantenaar. die in première ging tijdens het openingconcert, maar dan alsof je je eigen hoofd in stapt. In een speciaal gecreëerde dome kan je het stuk van alle kanten beluisteren: wil je de piano van dichtbij beluisteren, of juist beter horen wat de altviolen of contrabassen daar spelen? Hoe meer je in het stuk rondloopt, hoe meer je erin ontdekt. Luister zoveel als je wilt!

Listen first is gratis toegankelijk, binnenkort kun je reserveren.

Wie ga je zien?

item.image.title item.image.title item.image.title item.image.title

Credits

Rosabel Huguet – regisseur
Mathilde Wantenaar – componist
Daria van den Bercken – piano
Britten Sinfonia
Marjolijn Brouwer – conceptual artist 
Daan van Aalst – sound engineer / geluidstechnicus

Misschien vind je dit leuk

HOOFDFOTO Daria van den Bercken_9_© Sophia van den Hoek

Free the Piano

Mathilde Wantenaar componeerde speciaal voor Daria van den Bercken en Britten Sinfonia de Rhapsody for Piano and Strings. Dit nieuwe concert beleeft vanavond zijn Nederlandse première. een antwoord vormen op Bachs vijfde Brandenburgse concert. Het oudste en allernieuwste pianoconcert op één avond – de Piano Biënnale gaat van start!

HOOFDFOTO DSC07759 Olga Credit Yat Ho Tsang (1)

Toekomstmuziek

Geen hokjesdenken voor Olga Pashchenko. Het is niet of-of, maar en-en voor deze Russische klaviervirtuoos: oude en nieuwe muziek, piano en fortepiano.

HOOFDFOTO, Anders Brogaard (1)

Bevrijdende improvisaties en meesterwerken

Ultieme vrijheid: improvisatie! Wereldster Gabriela Montero waagt zich aan dit negentiende-eeuwse gebruik, afgewisseld met Prokofjev, Rachmaninov en Stravinsky.