Terug naar Programma

Listen First

Door Rosabel Huguet, Mathilde Wantenaar, Daria van den Bercken, Britten Sinfonia, Marjolijn Brouwer, Daan van Aalst

Als een musicus een nieuw stuk instudeert, is die er soms wel maandenlang mee bezig. Hoe anders is dat voor jou als luisteraar: je gaat naar een concert en hoort het nieuwe muziekstuk één keer. Als je geluk hebt, herhaalt het zich nog als een herinnering in je hoofd. Te weinig om de muziek écht te leren kennen.

Daarom presenteert de Piano Biënnale Listen First: een 3D-muziektentoonstelling. Je hoort hier de Rhapsody for Piano and Strings van Mathilde Wantenaar. die in première ging tijdens het openingconcert, maar dan alsof je je eigen hoofd in stapt. In een speciaal gecreëerde dome kan je het stuk van alle kanten beluisteren: wil je de piano van dichtbij beluisteren, of juist beter horen wat de altviolen of contrabassen daar spelen? Hoe meer je in het stuk rondloopt, hoe meer je erin ontdekt. Luister zoveel als je wilt!

Listen first is gratis toegankelijk, via de website van De Vereeniging Nijmegen kun je en tijdslot reserveren. Op woensdag 19 april en zondagochtend 23 april is er vrije inloop. Voor deze inloopuren heb je geen tijdslot nodig.

Tickets

De Vereeniging,
Nijmegen
Reserveer een tijdslot

Listen First is te bezoeken van wo 19 t/m zo 23 april.

In de media

“Wantenaars Rhapsody figureert ook in Listen First, een 3DMuziekinstallatie in een koepeltent, die gratis te bezoeken is. Op kousenvoeten kom je er binnen, de tent is roze uitgelicht. Je kunt
er rondlopen of gaan liggen op de zachte ondergrond. Al lopend, als het ware ín de compositie, ontdek je steeds andere facetten van de muziek van Wantenaar waarvan fragmenten klinken. Nu eens is de piano dichtbij, dan weer een altviool of een cello. Je kiest zelf. Mooi.” – Trouw

Reportage over een bijzondere concertervaring

NTR Podium maakte een reportage over Listen First: Verslaggever Hans Noortman mengde zich woensdagavond onder de eerste bezoekers, en al in de wachtruimte was duidelijk waar Listen First om draait: luisteren.

Luister hier de reportage

“Een erg goed idee van de Piano Biënnale is de ‘3D-muziekvoorstelling’ Listen First, waarin je het werk van Wantenaar voorafgaand (of na afloop) van de première kon beluisteren. En niet zomaar beluisteren: op kousenvoeten werd je een pastelroze koepel binnengeleid, met een matrasvloer en luidsprekers rondom. Het klonk alsof je midden in het ensemble stond. Je kon gaan liggen, maar ook rondlopen en zo je perceptie van de muziek beïnvloeden: dichter bij de piano, dichter bij de celli. Hoe vaker je luistert, hoe meer je hoort, en zeker bij nieuwe muziek is dat een grote meerwaarde.” – NRC

Wat ga je zien?

Wie ga je horen?

item.image.title item.image.title item.image.title item.image.title

Credits

Colofon:

Listen First is een samenwerking tussen vier verschillende kunstdisciplines met als doel brede expertise in te zetten om een tentoonstelling van een hmuzikaal werk te creëren.

Listen First is geïnitieerd en geproduceerd door Keys to Music Foundation/Piano Biënnale.

Muziek van Johan Sebastiaan Bach en Mathilde Wantenaar
Britten Sinfonia – Orkest met Emer McDonough, solo fluit, en Marcus Barcham-Stevens, solo viool
Daria van den Bercken – Pianist, muzikaal concept
Rosabel Huguet – Concept & Regisseur
Marjolijn Brouwer – Concept, Decor- & lichtontwerp
Daan van Aalst – Recording producer, sound design en mix
Chris Everts en Leonardo de Matos e Oliveira Santos – Recording engineers
Rob van der Meijs/Da Capo – Geluidstechniek
Raoul Petersen – Productie leider
Air Design Studio Erik van Dongen – Realisatie paviljoen
Ziggy & Ayla – Kostuumontwerp
Guido Bevers – Decorbouwer
Mariska van Zanten – Vrijwilligerscoördinator

(c) Keys to Music Foundation

Misschien vind je dit leuk

HOOFDFOTO Daria van den Bercken_9_© Sophia van den Hoek

Free the Piano

Mathilde Wantenaar componeerde speciaal voor Daria van den Bercken en Britten Sinfonia de Rhapsody for Piano and Strings. Dit nieuwe concert beleeft vanavond zijn Nederlandse première. een antwoord vormen op Bachs vijfde Brandenburgse concert. Het oudste en allernieuwste pianoconcert op één avond – de Piano Biënnale gaat van start!

HOOFDFOTO DSC07759 Olga Credit Yat Ho Tsang (1)

Toekomstmuziek

Geen hokjesdenken voor Olga Pashchenko. Het is niet of-of, maar en-en voor deze Russische klaviervirtuoos: oude en nieuwe muziek, piano en fortepiano.

HOOFDFOTO, Anders Brogaard (1)

Bevrijdende improvisaties en meesterwerken

Ultieme vrijheid: improvisatie! Wereldster Gabriela Montero waagt zich aan dit negentiende-eeuwse gebruik, afgewisseld met Prokofjev, Rachmaninov en Stravinsky.