Terug naar Programma

Le Sacre du Printemps

Door Israel Galván, Daria van den Bercken, Gerard Bouwhuis,

Stravinsky’s ballet Le sacre du printemps en de flamencodans: beide worden gekenmerkt door strakke en complexe ritmes. Flamencovernieuwer Israel Galván brengt de flamenco en Stravinsky samen als hij in de voetsporen treedt van de legendarische eerste choreograaf-danser van de Sacre, Vaslav Nijinski. De beroemde choreografie van Nijinksi veroorzaakte bij de première in 1913 een groot schandaal, en ook Galván doet met zijn radicale vernieuwingen de flamenco op zijn grondvesten trillen. ‘Vanaf de eerste tel verander ik de atmosfeer op het podium in een arena’, zegt Galván in een interview in De Volkskrant. ‘Ik ben de torero; de pianisten achter hun vleugels zie ik als stieren en Stravinsky’s muziek vormt de rode lap. In 34 minuten probeer ik hen met flamencopassen te tergen, af te matten en klak, klak, klak, te bedwingen.’  

Le sacre du printemps, een van de meest grensverleggende werken van de 20e eeuw, wordt hier uitgevoerd in de versie voor twee piano’s. Tussen Israel Galván en de pianisten Gerard Bouwhuis en Daria van den Bercken is sinds hun debuut op de Flamenco Biënnale Nederland 2021 een vriendschap ontstaan die nu voor meerdere samenwerkingen zorgt, overal in Europa. In december 2023 krijgt deze samenwerking een vervolg op de Flamenco Biënnale met een nieuwe creatie Seises.

Tickets

Musis,
Arnhem
Koop tickets

Wie ga je zien?

item.image.title item.image.title item.image.title

Bekijk meer

Programma*

Improvisatie
Igor Stravinsky – Le sacre du printemps
Domenico Scarlatti – Sonate b-klein k87
Frederic Rzewski – Winnsboro Cotton Mill Blues

Credits

Israel Galván, dans en choreografie
Daria van den Bercken, piano
Gerard Bouwhuis, piano

*Wegens ziekte van mezzo-sopraan Barbara Kozelj is een gedeelte van het programma aangepast.


Misschien vind je dit leuk

HOOFDFOTO Daria van den Bercken_9_© Sophia van den Hoek

Free the Piano

Mathilde Wantenaar componeerde speciaal voor Daria van den Bercken en Britten Sinfonia de Rhapsody for Piano and Strings. Dit nieuwe concert beleeft vanavond zijn Nederlandse première. een antwoord vormen op Bachs vijfde Brandenburgse concert. Het oudste en allernieuwste pianoconcert op één avond – de Piano Biënnale gaat van start!

Britten Sinfonia 17 January 2019

Listen First

Listen First, : een 3D-muziektentoonstelling. Je hoort hier de Rhapsody for Piano and Strings van Mathilde Wantenaar, maar dan alsof je je eigen hoofd in stapt, in een speciaal gecreëerde dome.

csm_Adam_Akopian_9fc60cf4f7

Jong jong talent

Op 12-jarige leeftijd won Adam Akopian de Koninklijk Concertgebouw Concours – ‘Je speelt geen muziek, jij bént muziek’, aldus de jury – en eerder dit jaar ontving hij, inmiddels 14 jaar oud, de eerste Piano Biënnale Beurs.