Terug naar Programma

Le sacre du printemps en El amor brujo

Door Daria van den Bercken, Gerard Bouwhuis, Israel Galván

Stravinsky’s ballet Le sacre du printemps en de flamencodans: beide worden gekenmerkt door strakke en complexe ritmes. Flamencovernieuwer Israel Galván brengt de flamenco en Stravinsky samen als hij in de voetsporen treedt van de legendarische eerste choreograaf-danser van de Sacre, Vaslav Nijinski. De beroemde choreografie van Nijinksi veroorzaakte bij de première in 1913 een groot schandaal, en ook Galván doet met zijn radicale vernieuwingen de flamenco op zijn grondvesten trillen. ‘Vanaf de eerste tel verander ik de atmosfeer op het podium in een arena’, zegt Galván in een interview in De Volkskrant. ‘Ik ben de torero; de pianisten achter hun vleugels zie ik als stieren en Stravinsky’s muziek vormt de rode lap. In 34 minuten probeer ik hen met flamencopassen te tergen, af te matten en klak, klak, klak, te bedwingen.’  

Le sacre du printemps, een van de meest grensverleggende werken van de 20e eeuw, wordt hier uitgevoerd in de versie voor twee piano’s. Tussen Israel Galván en de pianisten Gerard Bouwhuis en Daria van den Bercken is sinds hun optreden op de Flamenco Biënnale 2021 een vriendschap ontstaan die nu voor meerdere samenwerkingen zorgt, overal in Europa. 

Tickets

Musis,
Arnhem

Tickets zijn beschikbaar vanaf 31 januari

Wat ga je zien?

item.image.title item.image.title item.image.title

Programma

Manuel de Falla – El amor brujo
Improvisaties 
Igor Stravinsky – Le sacre du printemps

Credits

Daria van den Bercken, piano
Gerard Bouwhuis, piano
Israel Galván, flamencodans

Misschien vind je dit leuk

HOOFDFOTO, Anders Brogaard (1)

Bevrijdende improvisaties en meesterwerken

Ultieme vrijheid: improvisatie! Wereldster Gabriela Montero waagt zich aan dit negentiende-eeuwse gebruik, afgewisseld met Prokofjev, Rachmaninov en Stravinsky.

HOOFDFOTO Jeremy Denk promo photo 6, credit Michael Wilson

Duivelse vingers en pure poëzie

‘A pianist you want to hear no matter what he performs’, zo schrijft New York Times. Zijn programma heeft voor ieder wat wils.