Terug naar Programma

Late Night: De verstilling van John Cage

Door Cédric Tiberghien

Wat gebeurt er als je een paperclip op een paar snaren van je piano zet? En wat doet een papiertje? Het is 1938 en John Cage is aan het experimenteren. Het mondt uit in Sonatas & Interludes, een stil en hypnotiserend meesterwerk. Stil, want de vleugel wordt gedempt door verschillende voorwerpen vast te maken aan de snaren van de vleugel. Het resultaat verschilt per noot: sonoor, droog, metaalachtig of juist houtachtig, maar het is altijd zachter dan de oorspronkelijk klank. Een behoorlijk werk overigens, dat prepareren van een piano: de pianist is er voor aanvang van het concert zo’n acht uur mee bezig. 

Die pianist is Cédric Tiberghien. Zijn docent Gerard Frémy kende John Cage persoonlijk en was een van de eersten die het werk opnam. ‘It is an absolute masterpiece: metaphysical, philosophical. A true experience of meditation and self exploration’, aldus Tiberghien. Niet voor niets worden het wel de Goldbergvariaties van de 20e eeuw genoemd. Be prepared

Tickets

Musis,
Arnhem
Koop tickets

Wie ga je zien?

item.image.title item.image.title item.image.title

Programma

John Cage – 16 Sonatas & Interludes for Prepared Piano

Credits

Cédric Tiberghien, prepared piano

Misschien vind je dit leuk

HOOFDFOTO, Anders Brogaard (1)

Bevrijdende improvisaties en meesterwerken

Ultieme vrijheid: improvisatie! Wereldster Gabriela Montero waagt zich aan dit negentiende-eeuwse gebruik, afgewisseld met Prokofjev, Rachmaninov en Stravinsky.

Enrico PacePhoto: Marco Borggreve

Showtime én sereniteit

Een leeuwin op het klavier, de showman achter de toetsen en een verliefde Brahms… Enrico Pace, winnaar van het Liszt-concours en graag geziene pianist op de Nederlandse podia, speelt werken van deze drie componisten

HOOFDFOTO ©NicolasServe_Israel-10 (1)

Le Sacre du Printemps

Met zijn radicale vernieuwingen doet Israel Galván de flamenco op zijn grondvesten trillen. Hij danst op Le sacre du printemps, een van de meest grensverleggende werken van de 20e eeuw, in de versie voor twee piano’s.