Terug naar Programma

Free the Piano

Door Mahan Esfahani, Daria van den Bercken, Emer McDonough, Thomas Gould, Britten Sinfonia

Waar musici samenspelen, ontstaan nieuwe ideeën. Als er érgens levendig wordt samengespeeld, dan is het in de Brandenburgse concerten van J.S. Bach. In een van die concerten besloot Bach het klavecimbel uit zijn vertrouwde begeleidende rol te halen. Hij gaf het instrument voor het eerst in de historie een lange virtuoze cadens. Het werd de geboorte van het allereerste pianoconcert en de basis voor het solopianoconcert zoals wij het nu kennen.

Dít pianoconcert kennen we nog niet: Mathilde Wantenaar componeerde speciaal voor Daria van den Bercken en Britten Sinfonia de Rhapsody for Piano and Strings. Dit nieuwe concert beleeft vanavond zijn Nederlandse première. De jonge componiste verovert momenteel zaal na zaal met haar werk. Gelukkig wilde ze ook deze uitdaging aangaan: een antwoord vormen op Bachs vijfde Brandenburgse concert. Het oudste en allernieuwste pianoconcert op één avond – de Piano Biënnale gaat van start!

Tickets

De Vereeniging,
Nijmegen

Tickets zijn beschikbaar vanaf 31 januari

Wie ga je zien?

item.image.title item.image.title item.image.title

Wat ga je zien?

Programma

J.S. Bach – Brandenburgs Concert nr. 5, BWV 1050
Dmitri Sjostakovitsj — Twee stukken voor strijkoctet op. 11Mathilde Wantenaar – Rhapsody for Piano and Strings (Nederlandse première)

Credits

Mahan Esfahani, klavecimbel
Daria van den Bercken, piano
Emer McDonough, dwarsfluit
Thomas Gould, viool
Britten Sinfonia

Meer weten?

Daria van den Bercken

Facebook
Website
Spotify
Youtube

Mahan Esfahani

Facebook
Website
Soundcloud

Britten Sinfonia

Instagram
Website
Soundcloud
Youtube

Misschien vind je dit leuk

HOOFDFOTO, Anders Brogaard (1)

Bevrijdende improvisaties en meesterwerken

Ultieme vrijheid: improvisatie! Wereldster Gabriela Montero waagt zich aan dit negentiende-eeuwse gebruik, afgewisseld met Prokofjev, Rachmaninov en Stravinsky.

HOOFDFOTO ©NicolasServe_Israel-10 (1)

Le sacre du printemps en El amor brujo

Met zijn radicale vernieuwingen doet Israel Galván de flamenco op zijn grondvesten trillen. Hij danst op Le sacre du printemps, een van de meest grensverleggende werken van de 20e eeuw, in de versie voor twee piano’s.