
Bevrijdende improvisaties en meesterwerken
Ultieme vrijheid: improvisatie! Wereldster Gabriela Montero waagt zich aan dit negentiende-eeuwse gebruik, afgewisseld met Prokofjev, Rachmaninov en Stravinsky.
Door Mahan Esfahani, Daria van den Bercken, Emer McDonough, Thomas Gould, Britten Sinfonia
Waar musici samenspelen, ontstaan nieuwe ideeën. Als er érgens levendig wordt samengespeeld, dan is het in de Brandenburgse concerten van J.S. Bach. In een van die concerten besloot Bach het klavecimbel uit zijn vertrouwde begeleidende rol te halen. Hij gaf het instrument voor het eerst in de historie een lange virtuoze cadens. Het werd de geboorte van het allereerste pianoconcert en de basis voor het solopianoconcert zoals wij het nu kennen.
Dít pianoconcert kennen we nog niet: Mathilde Wantenaar componeerde speciaal voor Daria van den Bercken en Britten Sinfonia de Rhapsody for Piano and Strings. Dit nieuwe concert beleeft vanavond zijn Nederlandse première. De jonge componiste verovert momenteel zaal na zaal met haar werk. Gelukkig wilde ze ook deze uitdaging aangaan: een antwoord vormen op Bachs vijfde Brandenburgse concert. Het oudste en allernieuwste pianoconcert op één avond – de Piano Biënnale gaat van start!
Tickets zijn beschikbaar vanaf 31 januari
J.S. Bach – Brandenburgs Concert nr. 5, BWV 1050
Dmitri Sjostakovitsj — Twee stukken voor strijkoctet op. 11Mathilde Wantenaar – Rhapsody for Piano and Strings (Nederlandse première)
Mahan Esfahani, klavecimbel
Daria van den Bercken, piano
Emer McDonough, dwarsfluit
Thomas Gould, viool
Britten Sinfonia
Ultieme vrijheid: improvisatie! Wereldster Gabriela Montero waagt zich aan dit negentiende-eeuwse gebruik, afgewisseld met Prokofjev, Rachmaninov en Stravinsky.
Met zijn radicale vernieuwingen doet Israel Galván de flamenco op zijn grondvesten trillen. Hij danst op Le sacre du printemps, een van de meest grensverleggende werken van de 20e eeuw, in de versie voor twee piano’s.